ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ ΑΜΠΟΛΙΟΥ
Στα προηγούμενα άρθρα ανέφερα ότι το αμπόλι περνιέται αρκετά χέρια και έπειτα τρίβεται με πολύ ψιλά γυαλόχαρτα (νούμερο μέχρι 2000-2500).
Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για το πέρασμα του αμπολιού με τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα που είναι ο εξής: παρασκευάζουμε το μείγμα αμπολιού και ζελατίνης με τις αναλογίες που έχουμε ήδη αναφέρει (20 γρ. αμπόλι + 1,1 γρ. ζελατίνη σε κόκκους + 50 γρ. ? νερό) . Αυτό που αλλάζει είναι η ποσότητα του νερού μιας και με την τεχνική αυτή θέλουμε το διάλυμμα να είναι πολύ αραιό (νερουλό), οπότε αντί για 50 γρ. νερό βάζουμε 100-125 γρ. και έπειτα στραγγίζουμε το διάλυμμα καλά σε πολύ ψιλό τούλι για απομάκρυνση κόκκων, τριχών κλπ. Έπειτα με όχι πολύ φαρδύ πινέλο ( 2-2,5 εκ. πλάτος τρίχας) περνάμε το διάλυμμα γρήγορα, απλώνοντάς το ομαλά χωρίς να λιμνάζει στην επιφάνεια της εικόνας μέχρι 10 περίπου χέρια, αφήνοντας ιδίως τα πρώτα χέρια να στεγνώσουν καλά. Έπειτα στο τέλος τρίβουμε όλη την αμπολαρισμένη επιφάνεια με μάλλινο ( τσόχα ) ή βαμβακερό ( σεμεδάκι ) ύφασμα για να γυαλίσει. Προσέχουμε την επιφάνεια ώστε να μην περάσουμε πολλά χέρια αμπόλι και φαίνονται γραμμές από τις πινελιές. Επίσης δεν χρειάζεται στο τελικό αποτέλεσμα το αμπόλι να είναι παντού ομοιόμορφο και ομοιογενές ( ας αχνοφαίνεται και το λευκό της επιφάνειας κάτω από το αμπόλι). Αν κάπου κοιτώντας την επιφάνεια δούμε τρίχες, κόκκους τους αφαιρούμε με προσοχή ή τρίβουμε απαλά τοπικά με γυαλόχαρτο 2000-2500, έπειτα περνάμε 3-4 χέρια από το διάλυμμα και ξανατρίβουμε με το ύφασμα. Αναφορικά με την στοκαρισμένη επιφάνειαφροντίζουμε να είναι αρκετά λεία και χωρίς γρατσουνιές. Το τελικό τρίψιμό της γίνεται με γυαλόχαρτο 600 και φροντίζουμε να την σκουπίσουμε καλά με ελαφρώς βρεγμένο καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας. Στην συνέχεια κολλάμε και στιλβώνουμε το χρυσό όπως έγραψα στα τελευταία άρθρα.
ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΟΛΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Για τον τρόπο αυτό θα χρειαστούμε ένα μικρό ρολό σιλικόνης πλάτους μέχρι 10 εκ. ή και μικρότερο (το βρίσκουμε σε κατάστημα με είδη ζωγραφικής) και χαρτί τουαλέτας ίσιο χωρίς κυψέλες, σχέδια,αρώματα κλπ. Ποτίζουμε λοιπόν την αμπολαρισμένη επιφάνεια με το διάλυμμα που αναφέρω στο άρθρο ΄΄ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ΄΄ απιονισμένο νερό + οινόπνευμα + διάλυμμα μαγειρικής ζελατίνης, χωρίς να το παρακάνουμε (βάζουμε τόσο όσο να είναι καλά νοτισμένο το αμπόλι) και έπειτα ακουμπάμε το φύλλο χρυσού. Έπειτα νοτίζουμε καλά με το ίδιο διάλυμμα και την επιφάνεια του χαρτιού του φύλλου του χρυσού. Έχουμε από πριν φροντίσει να κόψουμε και να διπλώσουμε το χαρτί σε διάφορα μεγέθη. Πέρνουμε ένα κατάλληλο κομμάτι διπλωμένου χαρτιού και το τοποθετούμε ακριβώς πάνω στο φύλλο χρυσού χωρίς να ξεπερνάμε τα όρια του φύλλου του χρυσού. Μετά πιέζουμε με το ρολό το χαρτί τουαλέτας ώστε να βγεί το νερό που υπάρχει, να απορροφηθεί από το χαρτί τουαλέτας και να κολλήσει ο χρυσός. Έπειτα αφαιρούμε σιγά σιγά το χαρτί του φύλλου του χρυσού προσέχοντας να μην μας σηκώνει το χρυσό.Αν συμβεί αυτό ξαναβρέχουμε με το πινέλλο το χαρτί του χρυσού, τοποθετούμε νέο χαρτί τουαλέτας και ξαναρολάρουμε επιμένοτας στο σημείο που ο χρυσός δεν ξεκολλούσε. Στο 2ο χέρι χρυσώματος ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αλλά χρησιμοποιούμε το 2ο διάλυμμα που αναφέρω στο ίδιο άρθρο ( απιονισμένο νερό + οινόπνευμα) Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε βήμα προς βήμα την διαδικασία........καλή επιτυχία. https://www.youtube.com/watch?v=J3KYbglqjZc