"Σκοπός της αγιογραφίας είναι η αναγωγή από τα αισθητά στα νοητά, από τα υλικά στα πνευματικά και από τα εφήμερα στα αιώνια. Με την αγιογραφία όλα απεικονίζονται, όχι σαν θέαμα αλλά σαν μυστήριο."    Φώτης Κόντογλου

Άρθρα

Αγαπητοί φίλοι

Δυστυχώς ο περιορισμένος μου χρόνος δεν μου επέτρεψε να γράψω νωρίτερα κάποιο «μάθημα». Για τον ίδιο λόγο είμαι αναγκασμένος να περιοριστώ σε κάποιες συνοπτικές αλλά βασικές οδηγίες όσον αφορά διάφορα θέματα. Λυπάμαι που δεν κατάφερα να βάλω και κάποιες φωτογραφίες αν και νομίζω πως τα λόγια μου θα είναι κατατοπιστικά.

Στίλβωμα

Στα προηγούμενα μαθήματα για το στίλβωμα είχαμε πει πως στιλβώνουμε με τον αχάτη τόσο το 1ο όσο και το 2ο χέρι των φύλλων χρυσού. Μετά από δοκιμή καταλήξαμε στο ότι είναι αρκετά καλύτερο (μιας και αποφεύγουμε τα αναπόφευκτα σχεδόν γρατσουνίσματα του αχάτη πάνω στο χρυσό ) και βασικά εξοικονομούμε πάρα πολύ χρόνο και κόπο, να στιλβώνουμε μόνο αφού κολλήσουμε και το 2ο χέρι του χρυσού. Δηλαδή κολλάμε το 1ο χέρι ( επιδιορθώνουμε κάποια σημεία στα οποία ενδεχομένως δεν κόλλησε ο χρυσός και φαίνεται αρκετά το αμπόλι) και αφού το αφήσουμε να στεγνώσει για μια μέρα το πολύ ή κάποιες ώρες (ανάλογα την θερμοκρασία και την εποχή. Αν είναι καλοκαίρι στεγνώνει πιο γρήγορα. Επίσης παίζει ρόλο το αν στο 2ο χέρι επιμένουμε αρκετά με το νερό (που περιέχει όπως είπαμε και ελάχιστη ζελατίνη) μέχρι να το απλώσουμε με το πινέλο γιατί

με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μας σηκωθεί ο χρυσός του 1ου χεριού (βέβαια ο βασικός λόγος που μπορεί να μας συμβεί αυτό είναι να μην έχουμε πατήσει την κατάλληλη στιγμή με βαμβάκι τα φύλλα του 1ου χεριού, ώστε να κολλήσουν καλά. Η κατάλληλη στιγμή είναι όταν το νερό έχει απορροφηθεί τόσο ώστε όταν το πιέσουμε με το βαμβάκι να μην ξεράσει ούτε νερό αλλά ούτε να προκαλέσουμε κάποιο ανεπαίσθητο βαθούλωμα ή κηλίδα. Στην άλλη περίπτωση που το νερό θα έχει απορροφηθεί περισσότερο από όσο πρέπει και θα έχει στεγνώσει η κόλλα όσο και να πατήσουμε δεν ωφελεί στο να κολλήσει καλύτερα το φύλλο ). Χονδρικά μπορούμε να πούμε πως το καλοκαίρι είναι καλό να πατάμε τα φύλλα μετά από 10-12 λεπτά από την στιγμή που τα κολλήσαμε .

Επίσης πρέπει να πούμε πως είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιούμε αντί για βαμβάκι που αφήνει πολύ χνούδι τα στρογγυλά βαμβακάκια που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να αφαιρούν το μακιγιάζ τους (προσοχή να μην περιέχουν κάποια κρέμα ή άλλα πρόσθετα).

Έπειτα όπως είπαμε αφού κολλήσουμε το 1ο χέρι του χρυσού κολλάμε και το 2ο και κατόπιν στιλβώνουμε όπως ήδη έχουμε πει στα προηγούμενα μαθήματα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήρι Αγιογραφίας - Θωμάς Ράπτης

Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη

6977423190

thomasraptis

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ