"Σκοπός της αγιογραφίας είναι η αναγωγή από τα αισθητά στα νοητά, από τα υλικά στα πνευματικά και από τα εφήμερα στα αιώνια. Με την αγιογραφία όλα απεικονίζονται, όχι σαν θέαμα αλλά σαν μυστήριο."    Φώτης Κόντογλου

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ 2Ο ΧΕΡΙ ΚΟΛΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΛΒΩΜΑΤΟΣ

    Με αυτήν τη μέθοδο χρειάζεται και δεύτερο χέρι χρυσώματος. Εισαγωγικά να πούμε ότι το 2ο χέρι χρειάζεται περισσότερη επιδεξιότητα από το πρώτο και επίσης είναι απαραίτητο για να καλύψουμε τις ατέλειες του 1ου χεριού και επιπλέον για να γίνει πιο λαμπερό και καθαρό το χρύσωμα. 

    Στο 1ο χέρι είπαμε ότι χρησιμοποιήσαμε φύλλα 22 Κ δίπαχα ( νομίζω ότι και 18 Κ να είναι τα φύλλα δεν θα υπάρχει πρόβλημα). Στο 2ο χέρι όμως καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τρίπαχα φύλλα ιδίως για τους αρχάριους μιας και είναι πιο πυκνά και τα ατυχήματα μειώνονται σημαντικά τόσο στο κόλλημα όσο και στο στίλβωμα. Σαφώς και είναι  πιο ακριβά ( γύρω στα 5 € ) αλλά αξίζουν πραγματικά μιας και μας γλιτώνουν από πολλά ατυχήματα χρησιμοποιώντας τελικά λιγότερα φύλλα.

   Για να κολλήσουμε τα φύλλα στην εικόνα χρησιμοποιούμε πάλι απιονισμένο νερό και ζελατίνη με το εξής τρόπο: αραιώνουμε ζελατίνη σε νερό με τις αναλογίες που είπαμε στο πρώτο χέρι, απλά κάνουμε πολύ λίγη ποσότητα ( π.χ. 50 grνερό και 1 gr ζελατίνη). Έπειτα παίρνουμε ένα καθαρό ποτηράκι και το γεμίζουμε απιονισμένο νερό. Αν βουτήξουμε το πινέλο μας στο σκέτο νερό και δοκιμάσουμε να το απλώσουμε πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να κολλήσουμε το φύλλο θα δούμε ότι το νερό μαζεύεται σχηματίζοντας μια λιμνούλα.

   Έπειτα βουτάμε ελαφρώς το πινέλο στο μείγμα ζελατίνης και το ανακατεύουμε με το καθαρό νερό και ξαναδοκιμάζουμε να το απλώσουμε επιμένοντας αρκετά και κάνοντας καμία 15 περάσματα με το πινέλο. Αν και πάλι δεν απλώνεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες ζελατίνη ακόμη μέχρι το νερό να στέκεται στην επιφάνεια στα σημεία που περνάμε. Ο Σκοπός δεν είναι να στέκεται με την πρώτη πινελιά αλλά με αρκετά περάσματα μιας και αν έχει πολύ ζελατίνη θα δημιουργούνται θαμπάδες. Επειδή όμως ο χρυσός απορροφάει νερό πρέπει να επιμένουμε στο πέρασμα του νερού και μόνο όταν δούμε ότι είναι αδύνατο να μείνει το νερό εκεί που θέλουμε προσθέτουμε πολύ λίγη ζελατίνη ακόμη. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟ 2Ο ΧΕΡΙ.

    Έπειτα με γρήγορη και επιδέξια κίνηση του βαμβακιού όπως και στο 1ο χέρι αφαιρούμε το νερό και τραβάμε απότομα το χαρτί. Έπειτα από λίγο θα δούμε ότι το νερό που κρατήθηκε κάτω από το φύλλο έχει απορροφηθεί και με απαλές κινήσεις πιέζουμε με το βαμβάκι κάθετα πάνω στο φύλλο για να εξομαλύνουμε τυχόν ζάρες κλπ. Ο χρόνος στιλβώματος εδώ είναι αρκετά πιο σύντομος μιας και απορροφάται λιγότερο νερό και στεγνώνει γρηγορότερα. Το κόλπο με την ύγρανση της επιφάνειας με σκέτο νερό χρειάζεται σε αυτό το χέρι ιδιαίτερη προσοχή και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν έχει στεγνώσει πολύ καλά ο χρυσός μιας και λόγω του ότι η πρόσφυση εδώ είναι ανάμεσα σε χρυσό και όχι ανάμεσα σε χρυσό και αμπόλι ο κίνδυνος να ξεκολλήσει ο χρυσός είναι πιο μεγάλος. Γενικά προτιμάμε να στιλβώσουμε όσο ο χρυσός έχει ακόμη αρκετή υγρασία κι ας δημιουργηθούν κάποιες θαμπάδες, παρά να τον αφήσουμε και έπειτα να ξύνεται.

    Τέλος κάποια μικροατυχήματα μπορούμε να τα διορθώσουμε με τον ίδιο τρόπο κόβοντας αντίστοιχα κομματάκια χρυσού και στιλβώνοντας σχεδόν αμέσως προσέχοντας να μην φεύγει ο στιλβωτήρας σε γύρω όπου ο χρυσός είναι στεγνός.

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΓΛΥΦΩΝ ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΩΝ.γ  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next

Νέες βοηθητικές οδηγίες για το πέρασμα του αμ…

MAΘΗΜΑΤΑ

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ  ΑΜΠΟΛΙΟΥ Στα προηγούμενα άρθρα ανέφερα ότι το αμπόλι περνιέται αρκετά ....

08-01-2017 Hits:21695

Read more

Νέες καλύτερες συνταγές για το στίλβωμα

MAΘΗΜΑΤΑ

ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ Γειά σας άγνωστοι φίλοι μου που ασχολείστε με την αγιογραφία....

05-10-2015 Hits:23542

Read more

ΝΕΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΙΛΒΩΜΑ

MAΘΗΜΑΤΑ

Αγαπητοί φίλοι Δυστυχώς ο περιορισμένος μου χρόνος δεν μου επέτρεψε να γράψω νωρίτερα κάποιο «μάθη....

05-10-2014 Hits:26562

Read more

ΣΤΙΛΒΩΜΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΜΠΟΛΙ, ΖΕΛΑΤΙΝΗ ΚΑΙ ΑΠΙΟ…

MAΘΗΜΑΤΑ

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ 2Ο ΧΕΡΙ ΚΟΛΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΛΒΩΜΑΤΟΣ     Με αυτήν τη μέθοδο χρειάζετα....

23-04-2013 Hits:28694

Read more

ΣΤΙΛΒΩΜΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΜΠΟΛΙ, ΖΕΛΑΤΙΝΗ ΚΑΙ ΑΠΙΟ…

MAΘΗΜΑΤΑ

   Όπως θα έχετε διαπιστώσει οι περισσότεροι, η εκμάθηση της τεχνικής του στιλβωτού χρυσού....

03-02-2013 Hits:48091

Read more

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήρι Αγιογραφίας - Θωμάς Ράπτης

Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη

6977423190

thomasraptis

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ